Krízový Manažment 2013, 12(1):37-42 | DOI: 10.26552/krm.C.2013.1.37-42

ZÁKLADNÉ ATRIBÚTY POTRAVINOVEJ BEZPEČNOSTI

Milota KUSTROVÁ
Akadémia ozbrojených síl gen. M. R. Štefánika , Katedra manažmentu, Demänová 393, Liptovský Mikuláš

The article deals with the process of the food security concept formation and development of food security definitions. The next section shows the four basic dimensions of food security, and briefly discusses the food security levels. Paper informs about selected food security indicators and the required criteria, that are relevant to these indicators. The last part of the article is focused on the major institutional players in the field of food security in the world and the European Union.

Kľúčové slová: food security, food safety, food security indicators, food security levels

Uverejnené: March 30, 2013  Zobraziť citáciu

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
KUSTROVÁ, M. (2013). ZÁKLADNÉ ATRIBÚTY POTRAVINOVEJ BEZPEČNOSTI. Krízový Manažment12(1), 37-42. doi: 10.26552/krm.C.2013.1.37-42
Stiahnuť citáciu

Referencie

  1. ARTIM, J.: Čo znamená potravinová bezpečnosť. Dostupné na internete [online]
  2. ŠARMÍR, I.: Voľný pohyb tovaru a kapitálu verzus potravinová bezpečnosť. Dostupné na internete [online]
  3. Definitions of food security. Dostupné na internete [online]
  4. Rome Declaration on World Food Security (World Food Summit, 1996).
  5. ŠIMÁK, L. - HORÁČEK, J. - NOVÁK, L. - NÉMETH, Ľ. - MÍKA, V.: Terminologický slovník krízového riadenia. FŠI ŽU : Žilina 2005, ISBN 80-88829-75-5.
  6. FAO, ACPD: Hausehold food security & community nutrition. Dostupné na internete [online]
  7. CHUNG, K., et all : Alternative Approaches to Locating the Food Insecure: Evidence from South Asia, (Final Report to the USAID Food Security and Nutrition Monitoring Project, Office of Health and Nutrition, September, 1994.
  8. RIELY, F. - MOCK, N. - COGILL, B. - BAILEY, L. - KENEFICK, E.: Food Security Indicators and Framework for Use in the Monitoring and Evaluation of Food Aid Programs. Food and Nutrition Technical Assistance Project (FANTA), Washington, D.C. 20009-5721. 1999.
  9. HODDINOTT, J.: Choosing outcome indicators of household food security. International Food Policy Research Institute, Washington, D.C., 1999.
  10. Kto je kto v oblasti svetovej a európskej bezpečnosti potravín a výživy? In: Časopis Food today 10/2009. Dostupné na internete [online]
  11. Codex Alimentarius. Dostupné na internete [online]

Tento článok je publikovaný v režime otvoreného prístupu k vedeckým informáciam (Open Access), ktorý je distribuovaný pod licenciou Creative Commons Attribution 4.0 International License (CC BY 4.0), ktorá umožňuje distribúciu, reprodukciu a zmeny, ak sa pôvodna práca riadne ocitovaná. Distribúcia, reprodukcia alebo zmeny, ktoré nie sú v súlade s podmienkami tejto licencie, nie sú povolené.